PSC i ICV aproven unes ordenances que encareixen impostos i serveis

El ple, amb l’únic suport de l’equip de govern, ha donat llum verda a la proposta d’ordenances fiscals per al 2013, que augmentarà l’IBI, l’IAE i tot tipus de taxes

Latorre del Palu periodico digital Terrassa 6 noviembre m2012

L’equip de govern format pel PSC i ICV ha tirat endavant les ordenances fiscals per a l’any 2013, en el ple extraordinari celebrat aquest dilluns al vespre. La proposta aprovada provisionalment suposa, en termes generals, un augment significatiu dels impostos i de les taxes municipals.

L’impost de béns immobles (IBI), el d’activitats econòmiques (IAE) i la Plusvàlua patiran un augment del 3%. En el cas de l’IBI, que recentment es va apujar un 15% (un 5% l’Ajuntament i un 10% l’Estat), es limitarà cas que l’Estat actualitzi els valors cadastrals. Es congelaran l’impost dels vehicles (IVTM) i el de construcció, instal·lacions i obres (ICIO).

Pel que fa a les taxes municipals, l’increment serà notori. Els ciutadans pagaran entre un 8% i un 16% més pels serveis socials, en un “acostament progressiu al cost”, en paraules del regidor d’Hisenda, Alfredo Vega. És a dir, que la part subvencionada d’aquests serveis serà inferior i els usuaris n’hauran de pagar una bona part del que costa realment. Cal destacar la creació de noves taxes, com la d’arrelament social, que serà d’uns 55 euros, el 50% del cost –el PP defensava que es cobrés la integritat i CiU l’eliminació–. En esports la dinàmica és la mateixa, amb increments que de mitjana no arriben al 5%.

Les taxes d’educació són un dels plats forts de l’encariment dels serveis, tal com s’havia anunciat. La davallada de les aportacions de la Generalitat de Catalunya ha provocat que algunes escoles municipals fins i tot doblin el preu, per mantenir-les en actiu. És el cas de l’Escola de Música, amb un increment del 100%, del Conservatori (28%), de l’Escola d’Art (21%) o de les escoles bressol (45%). Així doncs, seran les famílies les que pagaran una part que fins ara havia estat subvencionada.

A tots els preus caldrà afegir-hi les recents pujades d’àmbit estatal, com la de l’IVA, que en casos com la cultura o els serveis funeraris passen de l’antic tipus reduït (8%) al 21%.

Segons Alfredo Vega, l’increment mitjà és del 3%, tenint en compte els principals impostor per a una familia de quatre membres. El considera un “increment important però en tot cas inferior a l’IPC”. “Aquestes ordenances estan fetes amb esperit de realisme i moderació fiscal”, ha expressat el tinent d’alcalde. Vega ha criticat la reducció de les aportacions de la Generalitat i el no-pagament de deutes pendents, així com les polítiques d’austeritat i la “reducció continuada de prestacions socials i serveis públics”, per part de les administracions superiors.

El regidor d’Hisenda també ha recordat que a partir de l’1 de gener de 2013 l’Ajuntament haurà de pagar les factures a 30 dies. Les ordenances aprovades tenen com a objectiu “preservar la salud econòmica de l’Ajuntament i donar desposta a les prioritats de l’equip de govern: les persones, la promoció econòmica i el manteniment i la solvència de la ciutat”, ha explicat Vega, que ha avançat que el pressupost per al 2013 serà inferior que el d’enguany.

Els grups del govern, PSC i ICV, han estat els únics que han votat a favor de la proposta d’ordenances fiscals. CiU hi ha votat en contra de la totalitat i el PP ha votat en contra del gruix i s’ha abstingut en alguns punts concrets. La proposta inclou algunes esmenes transaccionades del PP, mentre que d’altres s’han tombat, d’igual manera que les presentades per CiU. El debat, de més de tres hores de durada, ha estat intens i una avantsala del debat dels pressupostos municipals, que se celebrarà en les properes setmanes. L’oposició ha lamentat haver de fer els dos plens per separat.